Långfärdsskridskor

Långfärdsskridskor är en älskad vinteraktivitet som vuxit i popularitet under de senaste åren. Man behöver absolut inte vara någon atlet eller skicklig skridskoåkare för att kunna njuta av en tur på isen en vinterdag när solen skiner. Långfärdsskridskor är, så fort man fått lite vana, ett snabbt och behagligt sätt att färdas ganska långa sträckor – särskilt om isen förberetts av andra skridskoentusiaster. Sett med internationella ögon är denna typ av skridskoåkning ett exklusivt nöje och ett äventyr som det är få förunnat att få uppleva. I Sverige borde vi bli bättre på att ta tillvara de möjligheter som vi har att njuta av naturen, särskilt på vintern!

Långfärdsskridskor är en lättillgänglig aktivitet

I stora delar av landet finns det riktigt bra isar för skridskoåkning. Detta gäller också väldigt befolkningsrika områden. Även om det går att åka mycket under vintern är det vissa dagar som är sällsynt perfekta för sköna utomhusaktiviteter. När solen gnistrar i snön och du ser himlen och träden speglas i isen, då gäller det att passa på och det är bra om startsträckan inte är för lång. Att behöva besöka en sportbutik då och köpa skridskor när det råkar vara perfekt väder är inte optimalt. Se därför till att du har utrustningen redo när det blir läge för långfärdsskridskor!

Det enda som krävs för att du ska kunna åka långfärdsskridskor är att isen håller, att det är hyggligt väder och att du har skridskorna redo. Det går att åka på vilken sjö som helst men ju mindre snö det är på isen, desto bättre blir din skridskoåkning. En bra vinter kan den som känner för det ta skridskorna och åka hela vägen från Örebro till Stockholm. Det finns även en hel del tävlingar i skridskoåkning på sjöar över olika distanser, det kan vara något att prova om du är typen gillar utmaningar eller behöver lite extra motivation inför motionspassen.

Tänk på din säkerhet

Du måste respektera isen och ska inte ta onödiga risker. Långfärdsskridskor är en säker aktivitet – om det görs på rätt sätt. Se till att vara väl informerad om isen som du tänker åka på och ge dig gärna ut i sällskap med andra. Isdubbar kan rädda liv om olyckan är framme och du hamnar i en vak. Tillfälle att öva på att ta sig upp ur en vak under ordnade former är något som flera skridskoklubbar anordnar. Glöm inte hjälmen när du åker ut på isen!

Långfärdsskridskor passar som ett skönt nöje där du utan att behöva anstränga dig särskilt mycket kan lägga dig bakom stora sträckor i ganska hög fart eller bara glida långsamt fram, samtidigt som du insuper naturen och vintern. Skridskoåkning på spolade isar kan också passa som motionsform, då övar du inte bara upp snabbhet och kondition, utan även din balans och koncentrationsförmåga kan förbättras. Prova även att åka med stavar om du vill ha en ännu mer allsidig träningsform och möjlighet att kunna åka lite fortare.

Den ultimata vinteraktiviteten

Långfärdsskridskor är en uppskattad aktivitet som varit stort i Sverige i mer än hundra år. Vi har den rätta kombination av vinterväder och lättillgängliga sjöar. Om du själv vill ta tillvara på vintern på bästa sätt ska du se till ha utrustningen som behövs hemma, så att du inte behöver åka och köpa den bara för att det är fint väder en helg. Fastnar du för aktiviteten finns det klubbar, tävlingar och internetsidor med rapporter om isar runt om i landet.

Långfärdsskridskor är det ultimata vinternöjet