Snöskor

Att vara ute och vandra på fjället är något av det mest fantastiska som finns. De underbara vyerna, den friska luften, tystnaden och friheten, det finns inte mycket som kan slå det. När det är mycket snö ute, så vill man ogärna bara gå runt i sina vanliga kängor. För att slippa sjunka ner till knäna varje gång man försöker ta sig fram i nysnön kan det vara värt att investera i ett par riktigt bra och rejäla snöskor. Men vad är snöskor egentligen? Och hur ser deras historia ut?

Snöskor sedan urminnes tider

Idag är de flesta snöskor gjorda av metallramar och har delar av plast. När man tänker på den här typen av skor är det kanske mest vanligt att bara tänka på fjällvandring, men idag är det en väldigt populär sport ute i Europa att vandra med dessa skor. I Italien anordnas det också varje år ett sprintlopp med tusentals deltagare. Vanligtvis används de idag mest av jägare och skogsarbetare under vintern även om det är ett relativt långsamt transportmedel, men skorna ger möjlighet att arbeta fritt med händerna.

Moderna snöskor har många olika funktioner som kan hjälpa dig att vandra fritt i skogen vintertid. Många av skomodellerna har ställbara storlekar som gör det möjligt att använda olika typer av vanliga skor och inte behöva oroa dig för att snöskon inte ska passa. Det finns speciella modeller som passar till jakt, där de är kamouflagefärgade bindningarna är väldigt tysta och materialet är väldigt lätt och därmed underlättar vid snabb gång. Det är också viktigt att kontrollera vad maxvikten är som skorna kan bära.

Är det här något nytt?

Idag ser snöskor väldigt annorlunda ut jämfört med hur de såg ut när de började användas. Förr i tiden var de inte riktigt lika komplicerade. Främst sägs snöskorna ha använts av ursprungsbefolkningen i norra Amerika, där indianer från olika stammar använde sig av olika skotyper och former. Dessa spred sig sedan till kolonisatörerna som i sin tur förde med sig snöskorna till sina hemländer. Dock har de även i Sverige funnits under en lång tid, men de såg något annorlunda ut från början.

I Skandinavien användes traditionellt en typ av snöskor som var något mer fyrkantiga jämfört med de mer runda och ovala formerna i Amerika. Här i Skandinavien var det inte bara människor som fick användning för dessa skor, utan man utrustade även sina hästar med skorna för att de skulle kunna gå lättare och smidigare i snön. Dessa skor tillverkades oftast av en träram med djurhundar som var spända emellan träramen i ett rutmönster och på så sätt ökade ytan på skon och minskade risken att sjunka ner i snön.

Snöskor kan låta dig njuta mer av vintern

Både nytt och gammal

Tilltaget att använda snöskor är alltså inte ett nytt påfund. Det är ett hjälpmedel som har använts av olika folk och djur på olika ställen i världen under en lång tid. Det kommer antagligen att fortsätta vara på det sättet så länge som vi har snö runt omkring oss, som vi nog kommer att ha. De är användbara att ha om man vill kunna gå fritt under vintertid eller om man kanske funderar på att åka till Italien och ställa upp i det där loppet?